Instalarea stâlpilor pentru electricitate este efectuată de către o echipă specializată folosind o unitate mobilă de foraj și ridicare. După ce stâlpul este instalat, se realizează montarea cablului de la stâlp la casă și furnizarea energiei electrice. Instalarea stâlpilor pentru liniile electrice de transmitere în Chișinău și în întreaga Moldovă este una dintre activitățile companiei „ENERG PS PLUS”. Montajul rapid și sigur al stâlpilor pentru electricitate de orice complexitate este efectuat de către specialiști calificați cu o vastă experiență.

Instalarea unui stâlp electric pe un teren
În cazul în care distanța de la cel mai apropiat stâlp electric până la limita parcelei depășește 25 de metri, este necesar să se instaleze un stâlp de beton armat la limita parcelei, să se traseze cablul și să se instaleze un contor pe stâlp. Atunci când distanța este aproximativ de 25 de metri, va fi practic imposibil să convingeți compania de distribuție să instaleze un stâlp electric la limita parcelei, iar dacă este posibil, acest lucru nu va justifica timpul pierdut.
Montarea stâlpilor de beton armat
Tehnologia montării stâlpilor de beton armat pentru liniile electrice de transmitere implică mai multe etape în ordinea urmatoare:
- Mai întâi se face marcajul terenului.
- Apoi se forajează găurile direct sub stâlpi în pământ.
- Stâlpii sunt instalați în găurile forate, folosind echipament specializat, în mod strict vertical.
- Pe stâlpii instalați se montează cablurile, iar echipamentele electrice sunt instalate.
Montarea stâlpilor – descrierea detaliată a tehnologiei.
În găurile forate, cu ajutorul unui manipulator special, sunt plasați stâlpii de beton armat. Imediat după aceasta, următoarele acțiuni sunt efectuate:
- Stâlpii sunt inspectați pentru a verifica dacă există deteriorări semnificative care ar putea afecta funcționalitatea lor.
- Apoi, cu ajutorul unui fir de plumb, stâlpii sunt aliniați vertical.
- Baza fiecărui stâlp este umplută cu un amestec de beton fin și rezistent.
- Pentru o mai bună fixare a stâlpului, se utilizează suporturi metalice sau de beton armat.
După ce betonul din bază s-a întărit (adică, cel puțin 24 de ore de la turnare), se efectuează instalarea elementelor portante și montarea cablurilor. Pe stâlpi sunt montate structuri metalice portante – traverse cu cleme, care fixează tijele izolatoarelor pentru cabluri. Modelele de traverse diferă în funcție de numărul de cabluri reținute, dar toate sunt acoperite cu protecție anticorozivă. În plus, este instalată o capacitate suplimentară de protecție împotriva precipitațiilor. După aceasta, cablurile sunt atârnate pe stâlpi.
Instalarea stâlpilor de colț
Stâlpii de colț sunt instalați în locurile unde linia sau traseul își schimbă direcția. Un stâlp de colț are o singură bază de susținere și mai multe brațe de susținere. Mecanismele de prindere a brațelor de susținere sunt elemente de conexiune și servesc pentru a fixa între ele stâlpii sau stâlpii. Instalarea stâlpilor de beton se realizează cu ajutorul macaralelor și a echipamentului specializat. O instalare corectă a stâlpului electric previne scurtcircuitele, de aceea doar o echipă instruită poate instala stâlpii de colț.
Reguli pentru instalarea stâlpilor de colț:
- În primul rând, trebuie să săpați o groapă în locul potrivit. Nu trebuie să treacă mai mult de o zi între instalarea stâlpului și realizarea gropii. În timpul instalării, suportul este ridicat cu ajutorul macaralei și instalat în groapă, iar brațele de susținere sunt instalate separat.
- Apoi, stâlpii sunt acoperiți și compactați. Iarna, pentru a preveni înghețarea, amestecul de umplere a gropii este izolat cu diferite materiale.
- După instalarea corectă, cablurile electrice sunt întinse pe stâlp și conectate la punctele care trebuie alimentate cu energie electrică.