Limitatoare de putere sunt dispozitive de comutare necesare pentru controlul tensiunii și curentului consumat, folosind transformatoare de curent încorporate în ogranițele de putere. În mod automat, algoritmul încorporat calculează puterea consumată în kW separat pentru fiecare fază. În cazul depășirii valorii setate (prin intermediul unui comutator mecanic sau al unei aplicații de PC), limitatorul de putere deconectează circuitul pentru o perioadă stabilită de specialiști. Ogranițele de putere sunt conectate la rețea printr-un contactor trifazat. Releul încorporat al limitatorul te putere acționează asupra bobinei contactorului în cazul depășirii valorii setate, contribuind la deconectarea contactorului. Timpul deconectării și timpul de reluare a alimentării pot fi reglate cu ajutorul regulatorilor mecanici de pe panoul frontal.
Funcțiile limitatorului de putere sunt:
1. Protecția liniei împotriva fluctuațiilor de tensiune în rețea
Limitatorului de puteremonitorizează constant tensiunea pe toate fazele și, în cazul depășirii valorilor setate, dispozitivul se deconectează de la rețea.
2. Protecția rețelei în caz de ruptură a conductorului neutru
În cazul în care se produce o ruptură a conductorului neutru, limitatorului de putere deconectează imediat linia pentru a preveni deteriorarea echipamentelor electrice conectate la rețea.
3. Protecția rețelei împotriva scurtcircuitelor
Ogranițele de putere au funcția de a proteja rețeaua împotriva suprasarcinilor de curent în cazul apariției unui scurtcircuit pe linie.
4. Protecție împotriva suprasarcinilor repetate de curent
În cazul în care curentul depășește de mai multe ori valoarea permisă în rețea, dispozitivul blochează pornirea ogranițelor de putere timp de 10 minute.