Măsurătorile electrice sunt o activitate care vizează identificarea și evaluarea calității echipamentelor electrice și a elementelor acestora, pentru a obține informații necesare în procedurile de acceptare, de exploatare și de prevenție. Datele obținute în timpul măsurătorilor sunt înregistrate într-un protocol standard, confirmat cu sigiliul companiei, ceea ce atestă conformitatea caracteristicilor măsurate cu volumele și normele actuale de testare a echipamentelor electrice.
Prețurile pentru serviciile de măsurare electrică
O soluție eficientă pentru comandarea serviciului este să se solicite măsurarea elementelor și a echipamentului întregii instalații electrice. În prezent, acest serviciu este foarte căutat și remunerat în mod modest, deoarece aparatele moderne disponibile pentru aceste activități permit obținerea datelor fără dificultăți, ceea ce permite o exploatare sigură pe termen lung a echipamentului, fără riscul de incendiu sau de întreruperi neprevăzute.
Măsurarea rezistenței de izolație
Măsurarea rezistenței de izolație se efectuează conform regulilor pentru testarea și măsurarea în instalațiile electrice și regulilor de protecție a muncii la utilizarea instalațiilor electrice. Măsurarea rezistenței de izolație se aplică nu numai liniilor de cablu, ci și echipamentelor electrice destinate uzului casnic și industrial. Conform regulilor moderne, frecvența testării echipamentelor electrice în spații cu pericol ridicat este de 1 dată pe an și pentru spațiile fără mediu periculos, de cel puțin 3 ori pe an.
Costul serviciului de măsurare a rezistenței de izolație a echipamentului și liniilor de cablu de la 0,4 la 10 kV este determinat în funcție de volumul de lucru efectuat, locația obiectului și dificultatea obținerii permisului de la compania de alimentare pentru efectuarea lucrărilor.
Măsurarea rezistenței de legare la pământ
Măsurarea rezistenței de legare la pământ în cadrul companiei noastre se realizează cu ajutorul unui instrument modern, TE-30, pentru măsurarea parametrilor circuitului de legare la pământ. Caracteristicile acestui instrument constau în informativitatea sa, gama largă de setări și mărimi măsurate, precum și capacitatea de a efectua măsurători de rezistență în condiții de siguranță. Acest instrument permite determinarea parametrilor dispozitivelor de legare la pământ și protecție împotriva descărcărilor electrice. Capacitatea de a efectua lucrările în condiții de siguranță cu acest instrument constă în utilizarea unei metode fără contact cu două cleme. Parametrii măsurați sunt salvate automat în instrument și, prin conectarea acestuia la un computer, toate datele obținute pot fi salvate pe PC.
Măsurarea buclei fază-neutru
Măsurarea rezistenței buclei fază-neutru este necesară pentru a obține informații despre corectitudinea funcționării sistemului de protecție a echipamentelor și algoritmului de deconectare a secțiunii defecte în cazul apariției tensiunii pe secțiunea legată la pământ. Datele obținute în timpul măsurătorilor nu trebuie să fie mai mici decât cele permise, specificate în PUE, capitolul 1.8 (Normele de testare la recepție). Datele măsurate sunt înregistrate într-un protocol standard de verificare a parametrilor circuitului fază-neutru și trebuie să fie păstrate în pașaportul instalației electrice.
Calculul buclei fază-neutru
Calculul buclei fază-neutru se efectuează conform formulei pentru determinarea curentului în caz de scurtcircuit monofazat la pământ. Formulă: Z=U/I, unde Z-rezistența măsurată a buclei în ohmi; U-tensiunea în volți; I-curentul în caz de scurtcircuit monofazat în amperi (în continuare SC). Prin obținerea informațiilor despre rezistența buclei „fază-neutru”, se poate determina corectitudinea funcționării întregului sistem de protecție al echipamentelor electrice.